PU gietvloer zelf maken

Een PU gietvloer is gemaakt van gietbare poly-urethaan producten. Deze vloeren zijn egaliserend en vloeien zelf goed uit. Een heel betaalbare PU gietvloer die je gewoon zelf kan maken.

PU gietvloer vloer benodigdheden;

Stap 01. PU gietvloer, voorbereiding

Een PU gietvloer kan op iedere harde starre scheurvrije ondergrond gemaakt worden. De meeste woningen hebben een chappe / cementdekvloer liggen. Maar je kan dit systeem ook makkelijk over je betonvloer of over je tegelvloer plaatsen. Controleer even of je geen losse plekken hebt in je vloer. Je hoort dat door met een knikker over de vloer te rollen. Als je losse delen hebt hoort de knikker daar holler. De losse tegels of delen moet je dan even verwijderen en de gaten aansmeren met een epoxy schraaplaag / fijn zand mengsel of een betonreparatie mortel. Het gat even goed nat maken met aangemaakte epoxy schraaplaag zodat de zijkanten ook gaan hechten. Dan het zand epoxy mengsel erin doen , aandrukken en glad afsmeren met een klein spaantje. Na 12 uur is dit superhard en kun je verder. Schuur je vloer even goed met korrel 120 onder een woodboy zodat hij goed glad is. De vloer even goed stofzuigen en dan kun je verder met de epoxy schraaplaag.

Als je scheuren hebt in je vloer repareer die dan even met krammen voor extra stevigheid. Maak met een slijptol en diamant blaadje sleufjes in je vloer loodrecht op de vloer. Je krijgt dan een Frankenstein litteken. Doe de krammen in de sleufjes en smeer deze aan met een epoxy – zand mengsel. Als dit droog is kun je de vloer helemaal schrapen met de epoxy.  Maak een hoeveelheid epoxy aan die je in een kwartiertje kan verwerken en giet dat mengsel op de vloer. Met een ramenwissertje , spaan of trekker de epoxy goed verdelen zodat er een nat laagje op de vloer ligt. Strooi deze natte laag epoxy vol in met het instrooizand. Je kan de spijkerschoenen gebruiken om in de natte epoxy te lopen. Gooi zeker geen hoopjes !! Gebruik een zeef om het instrooizand te verdelen , dat geeft een mooi en vol resultaat. Als je de hele vloer hebt gedaan moet je weer 12 uur wachten tot alles hard is. Deze ingezande epoxy laag gaat zorgen dat je PU gietvloer gaat hechten aan je ondergrond.

Stap 02. Het gieten van de PU gietvloer

Voordat je kan gaan gieten haal je eerst het overtollige zand van je vloer af. Gebruik een veger en blik om het meeste zand eraf te halen en weg te doen. Stofzuig je vloer even goed zodat alle zandkorreltjes echt weg zijn. Doe dit heel precies !! Je hebt nu een stroeve vlakke ondergrond met veel oppervlak waar de PU gietvloer goed op gemaakt kan worden. Je ondervloer zuigt niet meer en de PU gietvloer kan goed hechten op je ondergrond. Heb je met het instrooien hoopjes gegooid schuur die dan weg met korrel 24.

Let op !! Wil je een heel strakke PU gietvloer maken dan gebruik je 1 kleur, wil je wat schakeringen in je vloer gebruik je 2 kleuren.

Let op !! Een PU gietvloer word op maat voor je gemaakt. Wil je exact dezelfde kleur bestel dan in 1 keer alle PU gietvloer die je nodig hebt.

Zijde zachte egale PU gietvloer maken ;

Deze PU gietvloer maak je met poly-urethaan. Deze poly-urethaan heeft een mengverhouding van 80 delen A component en 20 delen B  component. Je verbruik is 1,4 kg per mm per m². Voor een gietvloer gebruik je ongeveer 3 kg per m². Dan heb je ongeveer een dikte van iets meer dan 2 mm. Meng de A component even door voordat je de B component erbij doet. Gebruik een garde op een schroefmachine of boormachine en meng de PU op 300 – 400 toeren gedurende 2 minuten. Giet het mengsel over in een schone gietemmer en meng nog eens een minuut. LET OP ; zorg bij het mengen dat er geen luchtbellen in je mengsel komen !! Gebruik een Beton Cire spaan , wisser of spackmes om de PU gietvloer te verdelen over je vloer. Houd de gewenste mm een beetje aan !! Als je een stuk hebt gedaan gebruik je de prikroller en haal je het laatste luchtbelletje nog uit de vloer en je spaanslagen zullen verdwijnen. Werk adequaat en snel zodat je geen aanzet naden gaat krijgen. Bij grotere hoeveelheden werk je met 3 personen, 1 persoon om te mengen, 1 persoon om te spanen en 1 persoon om te rollen.

PU gietvloer met kleur schakeringen maken;

Een vloer met kleur schakeringen kun je op verschillende manieren maken. Je gebruikt dan 2 kleuren. Je kan de verschillende kleuren in je emmer mengen , je mengt 2 of 3 emmers van een lichte kleur. En je mengt 1 emmer met de wat donkerder kleur. Je verdeelt de donkere kleur over de andere lichtere emmers. Roer deze even om. Hoe meer je roert hoe minder effect. Giet dat mengsel over de vloer en spaan deze uit. Hoe meer je spaant hoe minder effect weer. Heel mooie manier waarmee je een helemaal eigen effect kan maken.

Je kan ook de vloer in 1 kleur maken en nat in nat wat spots andere kleur aanbrengen. Je gebruikt dan een PU roller 15 mm om de kleur te mengen voordat je verder gaat met je prikroller. Hoe meer je de vloer met de roller beweegt hoe minder schakering je gaat krijgen. Probeer even op een plaatje wat voor jou de beste techniek is.

Stap 03. Afwerken van de gietvloer

Na ongeveer 24 uur is je PU gietvloer hard. Je gaat er nu de laatste laag op aanbrengen. Je kan deze laag in kleur opbrengen of in blanke sealer. Je hebt de keuze uit mat en zijdeglans.  Je plaatst deze sealer met een PU roller. Even goed dik inrollen en klaar. Je verbruik is een 100 – 125 gram per m² bij een blanke sealer en een 150 – 175 gram per m² voor een sealer op kleur. Heb je nog lelijke plekken in je gietvloer dan kun je die nu nog weg schuren. Als je hebt moeten schuren gebruik dan een PU sealer op kleur. Met een blanke PU sealer zal je de geschuurde delen nog blijven zien. Na 3 dagen kun je weer rustig op je gietvloer verder gaan. Na 6 dagen is je vloer geheel uitgehard. Wil je een gietvloer afdekken gebruik dan damp open vlies en geen stucloper.

LET OP; Wil je jouw vloeren in meerdere keren doen bestel dan alles in 1 keer om zeker te zijn van precies dezelfde kleur. Ieder mengsel is net iets anders van kleur en dat ga je goed zien wanneer je jouw vloer in delen wil gaan maken!

Onderhoud van je PU gietvloer doe je met de polymeer. Dit product voorkomt dat je mooie PU gietvloer uitdroogt en je ziet kleine krasjes niet meer.

Vragen?

Wij staan klaar om je te helpen

link
Zelf aan de slag?

Wij helpen je graag op gang met onze leerzame workshops

Gerelateerde links

payments