Minerale betonlook vloer

Een minerale betonlook gietvloer is gemaakt van cementgebonden gietbare producten. Deze vloeren zijn egaliserend en vloeien zelf goed uit. Een heel betaalbare minerale betonlook vloer die je gewoon zelf kan maken!

Minerale betonlook vloer benodigdheden;

Stap 01. Minerale betonlook vloer, voorbereiding

Een minerale betonlook gietvloer kan op iedere harde starre scheurvrije ondergrond gemaakt worden. Heb je tegels , chape , cementdek , betonvloer of een andere harde vlakke vloer dan kun je dit systeem erop maken. Let wel op dat alles goed vast zit. Je hoort dat door met een knikker over de vloer te rollen. Als je losse delen hebt hoort de knikker daar holler. De losse delen verwijderen en de gaten aansmeren met een epoxy schraaplaag / fijn zand mengsel of een betonreparatie mortel. Het gat even goed nat maken met aangemaakte epoxy schraaplaag zodat de zijkanten ook gaan hechten. Dan het zand epoxy mengsel erin doen , aandrukken en glad afsmeren met een klein spaantje. Na 12 uur is dit superhard en kun je verder. Als je gerepareerd hebt kun je verder met de minerale primer of als je vloer slecht is kun je de de epoxy schraaplaag gaan plaatsen.

Heb je grote scheuren dan is het aan te raden met deze met epoxy schraaplaag te vullen.  Je ondergrond kun je op deze manier weer aan elkaar plakken. Gebruik krammen voor extra stevigheid.

Heb je een slechte ondergrond die zacht is, snel korrelt of waar je op een of andere manier geen vertrouwen in hebt gebruik dan de epoxy schraaplaag om je ondergrond te verbeteren. Je maakt steeds een hoeveelheid epoxy aan die je in een kwartiertje kan verwerken en giet dat mengsel op de vloer. Met een ramenwissertje , spaan of trekker de aangemaakte epoxy goed verdelen zodat er een nat laagje op de vloer ligt. Strooi deze natte laag epoxy vol in met het instrooizand. Gooi geen hoopjes !! Gebruik een zeef om het instrooizand te verdelen , dat geeft een mooi en vol resultaat. Als je de hele vloer hebt gedaan moet je weer 12 uur wachten tot alles hard is.

Stap 02. Het gieten van de minerale betonlook vloer

Plaats de minerale primer;

Heb je een mooie nette ondergrond zonder scheuren en hard dan kun je met de primer minerale beginnen. Je hebt dan geen extra ondergrond verbeteringen nodig. Maak je vloer even goed nat met de primer minerale. Is de primer droog dan kun je beginnen met je vloer te maken.

  • Cementdekvloer / chappe; primer verdunnen met water 1 deel primer, 3 delen water. Met een gieter of drukspuit goed nat maken en de plassen verdelen met een veger of roller. Verbruik tussen de 300 en 500 gram per m² aangemaakte primer.
  • Egaline vloer; primer verdunnen 1 deel primer en 1 deel water. Op de vloer rollen. Verbruik zal rond de 250 gram per m2 zijn aangemaakte primer.
  • Gladde betonvloer; primer verdunnen 1 deel primer 1 deel water. Mengsel op de vloer rollen. Verbruik zal rond de 200 gram aangemaakte primer per m2 liggen.
  • Tegelvloeren; onverdund aanbrengen met een roller. Verbruik rond de 150 gram per m2.

Heb je de epoxy gebruikt om je ondergrond te verbeteren dan is deze na 12 uur hard en kun je het overtollige zand eraf vegen. Gebruik een veger en blik om het meeste zand eraf te halen en weg te doen. Dan de vloer even goed stofzuigen om de laatste korreltjes zand echt weg te hebben. Je hebt nu een stroeve vlakke ondergrond waar de minerale betonlook gietvloer goed op gemaakt kan worden. Gebruik de primer minerale en maak de vloer even goed nat met een grote vachtroller en de primer. Je zal een 150 – 200 gram per m² verbruiken op epoxy. Als de primer droog is kun je beginnen met het gieten van je eigen minerale betonlook vloer.

Let op !! Wil je een heel strakke betonlook gietvloer maken of wil je wat beweging in je vloer. Wil je wat grotere kleur verschillen? Gebruik dan 2 kleuren voor een verrassend resultaat.

P.S. ; Moet je onverhoopt toch door de minerale betonlook vloer heen lopen doe dan de spijkerschoenen aan en niet als de dame op de foto hierboven op blote voeten!!. De cement in de gietvloer zal je voeten kapot bijten en dat doet echt zeer.

Zijde zachte egale minerale betonlook vloer maken

Deze minerale betonlook vloer maak je met Cementitious. Cementitious heeft een mengverhouding van 5 ltr water per zak van 25 kg. Je verbruik is 1,6 kg per mm per m². Wil je 3 mm gaan gieten dan kun je ongeveer 5 vierkante meter met een zak doen. Doe eerst het water in een grote mengemmer en de kleurstof. Meng het water tot de kleurstof helemaal is opgelost. Nu ga je het poeder langzaam al mengend bij voegen. Dit mengsel met een grote garde 3 minuten goed doormengen op de hoogste stand. De mortel even laten rusten , je zal er nog belletjes uit zien komen. Na een paar minuten even op langzame stand doormengen en gaan gieten. Gebruik een egaline spaan , wisser of spackmes om de gietvloer te verdelen over je vloer. Houd de gewenste mm een beetje aan !! Met de prikroller haal je het laatste luchtbelletje nog uit de vloer en je spaanslagen zullen verdwijnen. Je gietvloer zal dan egaal worden. Een minerale betonlook vloer is nooit helemaal egaal en heeft altijd wat tekening.

Stoere minerale betonlook vloer maken

Een wat stoerdere minerale betonlook vloer kun je op verschillende manieren uitvoeren. Je kan met 2 kleuren werken. Je kan alleen de spaan gebruiken en geen prikroller. Als je de prikroller niet gebruikt dan houd je de spaanslagen nog enigszins wat ook super gaaf kan zijn. Je doet weer 5 ltr water in een grote mengemmer en doe de cementious al mengend erbij. Even 3 minuten op volle toeren doormengen en dan laten staan. Even laten rusten , je ziet de luchtbelletjes eruit komen die je met het mengen erin hebt geslagen. Even op een langzame stand doorroeren en de mortel uitgieten. Verspreid de gietvloer met je egaliseer spaan of je wisser. Je kan nu een beetje gekleurde minerale gietvloer over je afgespaande stuk gieten. Je gebruikt een bekertje of een emmertje en giet een patroon wat je leuk vind over de nog natte cementious eronder. Gebruik een decoratief spaantje of ramentrekkertje om tekening in aan te brengen in je vloer. Hoe meer je spaant hoe meer de kleuren vermengt worden.

Stap 03. Afwerken een minerale betonlook vloer

Als de minerale betonlook vloer goed is gegoten zal deze mooi glad zijn. De vloer met een boenmachine of excentrische schuurmachine en een zwarte pad schuren en je kan de Impregneer kleurverfrisser aanbrengen. Is je vloer nog niet glad, en dat wil je wel, schuur dan je vloer met de boenmachine en een schuurschijf korrel 120 om de vloer glad te maken. Je vloer zal dan schakeringen gaan geven waar je veel moet schuren. Je kan zo een wolken patroon maken in je vloer. Na de korrel 120 wel even met de zwarte pad schuren. Je hebt dan een unieke vloer die helemaal van jou is.

Gebruik de impregneer kleurverfrisser en dweil de vloer goed nat met de impregneer. Gebruik een micro vezel dweil of de was applicator met wollen hoes om de impregneer snel aan te brengen. Werk nat in nat om geen strepen te krijgen. Je zal een 50 – 70 gram per m² verbruiken. Laat dit een uurtje drogen voordat je verder gaat met de matte PU sealer. Bij 20 graden en 70% luchtvochtigheid.

Is de impregneer droog dan kun je de minerale betonlook vloer gaan sealen. Maak de PU sealer mat aan in 10 delen A en 1 deel B , even goed roeren en even laten rusten. De PU sealer mat aanbrengen met een PU roller die groot genoeg is voor je. We hebben deze in 11 cm , 25 cm en zelfs 50 cm.

Onderhoud van je gesealde minerale betonlook vloer doe je met de polymeer. Dit product voorkomt dat je mooie minerale betonlook vloer uitdroogt. Wij noemen dit product Revitalift voor je vloer.

Vragen?

Wij staan klaar om je te helpen

link
Zelf aan de slag?

Wij helpen je graag op gang met onze leerzame workshops

Gerelateerde links

payments