Ondergrond

Hoe maak je jouw MDF meubel in verstek

Meubelen-maak-je-in-verstek

Je wil een mooi Beton Cire meubel gaan maken. Een eettafel, een bureau of zelfs een hele cinemawall. Je kan dit allemaal maken met MDF en Beton cire voor meubelen. Maak je MDF meubel dan wel in verstek! Dat geeft een veel steviger geheel en je bent verzekerd van een langdurig mooi meubel. 

Hier hebben we ons eigen bureau gebruikt als voorbeeld om te zien hoe je een verstek maakt en wat je er mee kan doen. Wij hebben gekozen om een écht’ beton meubel te maken. Dat wil zeggen we hebben dit bureau in verschillende delen gemaakt en later aan elkaar geplakt zodat je de naden nog kan zien zoals ook betonwerk eruit zal zien.

  • Gebruik een MDF van zware persing !
  • Heb je geen goede zaagmachine laat dan je delen op maat zagen.
  • Gebruik een goede houtlijm om alle delen aan elkaar te plakken.
  • Laat alles goed drogen.
  • Rond de kanten goed af voor je begint met Beton Cire.
  • Gebruik altijd verstelbare pootjes onder een meubel dat op de vloer staat.

Gebruik MDF van zware persing;

Je ondergrond geeft de hardheid aan van je Beton Cire meubel. Gebruik daarom MDF van zware persing. Deze koop je bij een houthandel. Je zal aan een plaat voelen dat deze veel zwaarder is en daardoor kan je meubel veel meer aan.

Heb je geen goede zaagmachine laat dan je delen op maat zagen;

De meeste doe het zelvers hebben geen goede zaagmachine om strakke verstek te kunnen zagen. Heb je een Festool zaag met linialen dan kom je al een heel eind. Heb je dat niet vraag dan aan de houthandel of ze je delen al in verstek willen zagen. Voor een kleine meerkost doen de meeste bedrijven dat wel. Je kan natuurlijk ook je MDF meubel bij de plaatselijke meubelmaker of machinale werkplaats laten maken. Dan hoef je alleen nog maar je meubel te behandelen met Beton Cire.

Gebruik een goede houtlijm om alle delen aan elkaar te plakken;

Om je verschillende delen voor altijd aan elkaar te plakken gebruik je een goede houtlijm.  Wij hebben hier een houtlijm van Bison gebruikt. Zoals je hieronder kan zien op de foto’s hebben we de onderdelen met grijze duc-tape geplakt. Lijm je naden vol in en klap de delen naar boven. Gebruik een tapeje om de hoeken goed te fixeren zolang je lijm moet drogen. Hoe strakker je naad hoe beter je houtlijm werkt.

Laat alles goed drogen;

Kijk even op je gebruikte houtlijm hoe lang deze nodig heeft om te verharden. Let ook even op de gebruikstemperatuur die op je flesje houtlijm staat. Meestal hebben deze lijmen wat temperatuur nodig. Niet zo belangrijk in de zomer natuurlijk maar wel in de winter. Als je houtlijm droog is en alles goed aan elkaar is geplakt kun je de duc-tape verwijderen.

Rond de kanten goed af voor je begint met Beton Cire;

Op heel scherpe hoeken zoals je meubel nu heeft zal niets goed hechten. Rond je hoeken dan even goed af in de ronding die je graag ziet of welke functioneel is. Een scherpe hoek is minder stevig dan een wat afgeronde hoek. Voor gebruiksmeubelen zoals dit bureau hebben we het scherpe hoekschopje gebruikt voor de uitwendige hoeken. Voor onze tafel in de kantine hebben we expres de wat rondere hoekschop gebruikt om de hoeken wat steviger te houden. Je kan je MDF meubel afronden met een schuurmachine en als je een boven frees hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken. Zorg altijd dat je ronding iets groter is in je MDF meubel dan je gaat maken met je Beton Cire.

Gebruik altijd verstelbare pootjes onder een meubel dat op de vloer staat;

Wanneer je een bureau zoals dit maakt gebruik dan verstelbare pootjes onder dat bureau. Met deze pootjes kun je je meubel stellen zodat die niet staat te wiebelen en de pootjes zorgen ervoor dat je dweilwater ook kan drogen onder je mooie Beton Cire meubel. Ben je een keukenblok aan het maken dan kun je de aansluiting met de vloer afkitten zodat er geen water onder het meubel kan komen.

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments