Ondergrond

Waterdichte drain of douchegoot maken

waterdichte drain of douchegoot

Hoe maak je een waterdichte drain of douchegoot?

Wil je geen douchebak maar een inloop douche met drain maken dan dient de drain wel goed geplaatst te worden zodat deze altijd waterdicht blijft. Een waterdichte drain moet kunnen uitzetten en krimpen. De uitzetting van RVS is namelijk veel groter en sneller dan die van beton of cement. Deze uitzetting moet worden opgevangen door een goede sanitair kit die deze verschillen kan overbruggen. Houd een krimpvoeg rond de drain die later word gekit voor een waterdicht resultaat. Gebruik een drain zonder flens! 

Gebruik de juiste drain of douchegoot.

Je hebt een heleboel verschillende soorten drains of douche goten. Gebruik de juiste dan komt alles goed. De juiste is een drain zonder flens of flappen. De flens of de flappen zijn voor tegelwerk of renovatie.

Hoe maak je de uitzetvoeg?

Wanneer je een goede loodgieter hebt gehad heeft deze een schuimbandje, compriband word hier veel voor gebruikt , rond de drain geplakt voordat de drain word geplaatst. De drain word op de gewenste hoogte goed gefixeerd waarna de vloeren legger de cementdekvloer of chape kan aanbrengen. Bij een Beton Cire afwerking word de cementdekvloer of chape tot bovenaan de drain geplaatst. Dit geeft straks een betere afloop van het water. Als de cementdekvloer al tegen de drain is geplaatst zonder een voeg dan zal je deze uitzetvoeg alsnog moeten maken om een waterdicht resultaat te garanderen. Nadat het opstookprotocol is uitgevoerd kan de schuimband verwijderd worden en de drain afgeplakt om de nieuwe badkamer vloer te kunnen maken.

 • Zoek een kundig loodgieter en vloerenlegger
 • Gebruik schuimband voor een mooie voeg
 • Doe het stookprotocol een paar keer
 • Gebruik de goede drain.
 • Hoe groter de drain , hoe breder de uitzetvoeg!

Gebruik de epoxy voordat je Beton Cire aanbrengt;

Bij nieuwe cementdek vloeren / chape word veelal een epoxy schraaplaag geplaatst. De verzanding is dan uit de cementdekvloer, de cementdekvloer is veel harder en de scheuren worden weer aan elkaar geplakt. Plaats de epoxy ook met een kwastje rond de drain. De bedoeling is dat de hele voeg aan de cementkant goed is ingesmeerd met de epoxy. Verwijder het plakbandje van je drain en plaats de vloer ook in de epoxy. Laat alles 12 uur drogen om verder te kunnen met de Beton Cire rond de drain.

Beton Cire rond de drain aanbrengen;

Als de epoxy uitgehard is word de eerste laag Beton Cire aangebracht. Plaats een stuk karton dat je hebt ingetaped rond de drain. De Beton Cire smeer je dan tegen het afgeplakte karton. Als de eerste laag droog is kan dit karton worden verwijderd. Gebruik eventueel een scherp Stanley mesje om de afgeplakte karton los te snijden van de Beton Cire. Soms plakt de Beton Cire heel erg aan de plakband. Met het plaatsen van de tweede laag ga je even met een kwastje met wat nattere beton cire door deze voeg. Plaats nu de rest van de tweede laag met de spaan.

Sealen rond de drain;

Nadat de tweede laag droog is kan de afwerking worden gedaan. Schuur de uitzetvoeg recht en glad met schuurpapier korrel 120. Wanneer je de voeg mooi vind kan de rest van de vloer worden geschuurd voordat je de impregneer plaatst. Na het schuren even stofzuigen en de drain of douchegoot even goed afplakken. De voeg even goed insmeren met de impregneer. Dit gaat met een kwastje heel makkelijk. De vloer ook impregneren. Als de impregneer droog genoeg is kan de PU sealer mat worden aangebracht. Kwast de voeg even heel goed in met de PU sealer en verwijder de tape op je drain voordat je de vloer gaat rollen. De bedoeling is dat het zijkantje aan de cementdek zijde van de uitzetvoeg ook goed in de sealer zit. Dat geeft later meer zekerheid op een waterdichte drain.

Kit de uitzetvoeg goed af;

Na twee dagen kan de kit in de uitzetvoeg worden aangebracht. Gebruik een goede sanitaire kit voor een langdurig mooi resultaat. Afhankelijk van je kleur Beton Cire kan er een kleur kit worden uitgezocht. Plaats de kit vol in de gemaakte uitzetvoeg en werk deze recht af van bovenkant Beton Cire naar bovenkant van de drain. Gebruik voor het afwerken nog niet teveel water. De PU is nog niet geheel waterdicht. Na zes dagen is de PU sealer pas echt waterdicht.

Samenvatting waterdichte drain;

 • Plak een schuimbandje rond de drain.
 • Gebruik de goede drain, eentje zonder flens.
 • Zorg dat de cement kant van de uitzetvoeg ook met epoxy behandeld is.
 • Maak met de Beton Cire een nette voeg van 4-5 mm.
 • Plaats de impregneer en de pu ook in de voeg.
 • Gebruik een goede sanitair kit op kleur.
 • Waterdichte drain is nu zeker
Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments