Ondergrond

Het belang van het stookprotocol

Het belang van het stookprotocol 1

Eindelijk is je vloer gelegd. Je hebt vloerverwarming laten leggen omdat dat zo een fijne warmte is en dat is natuurlijk ook zo. Zeker bij de harde vloeren is vloerverwarming super fijn. En bij een warmtepomp heb je vloerverwarming echt nodig. Een paar dingen waar je op moet letten. Je vloer zal gaan uitzetten wanneer die warm wordt. En uiteraard ook weer gaan krimpen wanneer die weer afkoelt. Daar zijn de uitzetvoegen en de foam of mouche aan de kant voor. 

Wanneer je verwarming systeem is aangesloten dan doe je altijd eerst een opstook en afkoel protocol. In de volksmond het stookprotocol. Heb je een afgewerkte betonvloer dan zal je het stookprotocol doen wanneer je vloer klaar is. Doe dat rustig aan want de kans bij scheuren is heel groot. Houdt je aan de regels die worden aangegeven in het stookprotocol van de vloerverwarming leverancier. Laat je verwarmingsmonteur het stookprotocol doen dan weet je ook gelijk dat je vloerverwarming goed werkt.

Heb je nog alleen maar je chape / cementdekvloer liggen dan is het een stuk makkelijk. Het is niet zo erg als je chape / cementdekvloer scheurt. Je kan de scheuren altijd nog repareren voordat je de eigenlijke vloer gaat leggen.

Laat je vloer goed drogen;

Heb je een betonvloer of een nieuwe cementdekvloer / chape laat die dan altijd goed drogen voordat je het stookprotocol doet. Eigenlijk is de naam drogen niet de goede want de cement moet hydrateren tot een cementsteen. De hydratatie duurt zonder extra producten bij gewone cement 28 dagen. Je kan het stookprotocol dan ook pas na die 28 dagen doen. Heb je droogtijd versnellers verwerkt in je cementdekvloer / chape dan kan dat veel sneller. Heb je een betonvloer dan is het advies om die toch echt 28 dagen te laten hydrateren voor een goed eindresultaat.

Respecteer de uitzetvoegen;

De uitzetvoegen worden om een reden geplaatst door de vloerenlegger / chapper. Die worden op strategische punten geplaatst in je betonvloer of cementdekvloer / chape om de scheurvorming te voorkomen wanneer je vloer uitzet en krimpt. Je zal deze open moeten laten of vullen met een blijvend elastisch materiaal. In woningen gebruik je dan meestal een kit soort. Er zijn tegenwoordig een heleboel kit kleuren zodat er wel 1 in jouw vloerkleur te krijgen is.

Let op! Zorg dat deze voegen niet vol lopen met zand of andere harde materialen. Dan sluit je jouw vloer op en heb je weer veel meer kans op scheuren.

Laat jouw verwarmingsmonteur het stookprotocol doen;

Het uitvoeren van het stookprotocol kun je beter door je verwarmingsmonteur laten doen. Die weet hoe jouw installatie werkt en zal geen fouten maken. Een goede verwarmingsmonteur doet dit al uit zichzelf om de installatie te testen en eventueel aan te passen naar jullie wensen. Het afstellen van je vloerverwarming is heel belangrijk om voor jou een behaaglijk klimaat te creëren.

Mijn vloer is toch gescheurd;

Ondanks het met grote precisie afhandelen van het stookprotocol is jouw vloer toch gescheurd. Bij een gevlinderde / gepolierde betonvloer is dat natuurlijk verschrikkelijk. Maar dat hoort ook weer bij de charme van een betonvloer.

Heb je een cementdekvloer / chape dan is dat natuurlijk niet zo heel erg want je gaat jouw vloer nog leggen. Probeer er wel achter te komen waarom je vloer gescheurd is en los dat op. Is dat opgelost dan kun je de scheur repareren met krammen en epoxy schraaplaag.

Houd je vloerverwarming op een lage stand staan bij het smeren;

Wanneer je een vloer wil maken op een vloer met vloerverwarming dan zaql je de vloerverwarming zachtjes aan moeten laten staan. In ieder geval in de winter want de meeste materialen kunnen niet zo goed tegen koude. Zorg dat je temperatuur niet onder de 16 graden Celsius komt want daaronder kun je problemen krijgen met je Beton Cire vloer, je minerale gietvloer of je PU gietvloer.

Probeer je vloer op een constante temperatuur te houden;

Als je Beton Cire vloer, je minerale gietvloer of je PU gietvloer ligt en je kan er op wonen houd dan je vloer op een constante temperatuur. Je vloer zal dfan niet zo makkelijk gaan scheuren omdat de vloer op een constante warmte gehouden wordt. Verwissel je veel van temperatuur dan kun je scheuren of nog ergere dingen krijgen. De temperatuurwisseling heet in het vak ΔT. Delte T. De bedoeling is dat je de temperatuur gelijk houd van je vloer zodat ΔT een 0 waarde heeft.

Vragen over deze post?

Heb je nog vragen over deze tip mail ons dan even met je vraag en wij geven je snel antwoord. Bellen kan natuurlijk ook , van 8.00 tot 17.00 kun je bellen met je vraag. Er is bijna altijd iemand aanwezig die je vraag adequaat kan beantwoorden.

Stuur een bericht

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments