Betonvloeren

Betonvloer voor en nadelen

Betonvloer-voor-en-nadelen-scaled

Je vind een gevlinderde / gepolierde betonvloer super gaaf voor in je woning, maar wat zijn nu de voor en nadelen van zo een betonvloer? Dat is afhankelijk van hoe je deze gaat afwerken en zelf bent.

  • Gepolijste betonvloeren zijn super hard en kunnen heel goed tegen een stootje, echter ze zijn ook van natuurlijke materialen gemaakt die nooit geheel dicht zijn en daardoor ook makkelijk vlekken veroorzaakt.
  • Een gepolymeerde betonvloer heeft hetzelfde probleem als een gepolijste betonvloer maar is veel makkelijker en sneller te doen. 
  • Je betonvloer coaten of sealen is beter bestand tegen vlekken maar zal ook weer zijn nadelen kennen. Het jammere van het sealen is dat je je vloer verpest door het plaatsen van de betonverf, coating of sealer.

Je kan nooit een betonvloer zo maken dat je nergens naar hoeft te kijken. Waardeer je de charme van een betonvloer niet begin er dan ook niet aan!

Een gevlinderde / gepolierde betonvloer in huis is heel betaalbaar en geeft een heel natuurlijke look en feel in je woning. Dat is natuurlijk een heel groot voordeel van een betonvloer. Het grootste nadeel van een betonvloer is de kans op scheuren. De ene vind dat super gaaf en een ander wil dat juist helemaal niet. Vlekken in je betonvloer is ook een veel gehoord nadeel. Zeker in de keuken is dit een veel gehoord probleem. De gladheid van de betonvloer ervaren sommige mensen ook als een nadeel. Zeker een hoogglans gepolijste betonvloer is erg glad. Zonder vloerverwarming zijn betonvloeren natuurlijk gewoon koud. Bij het gebruik van vloerverwarming heb je dat natuurlijk niet en de combinatie van een betonvloer en vloerverwarming is gewoon super goed. 

Voordeel, een betonvloer is gunstig in prijs;

Een gevlinderde of gepolierde betonvloer is natuurlijk veel goedkoper dan een cementdekvloer / chape en daarop tegels of PVC te leggen. Zeker wanneer je de afwerking als polijsten of polymeren zelf gaat doen. De kostprijs van een betonvloer maakt het dan ook heel aantrekkelijk om hiervoor te gaan. Laat je echter niet leiden door de prijs, wanneer je geen beton mens bent dan zal je altijd ergernis ervaren bij een betonvloer. Je kan dan natuurlijk wel weer een tegelvloer of PVC er op plakken als je dat wil.

Voordeel, een betonvloer is super hard;

Een betonvloer is natuurlijk een van de hardste vloeren die er zijn. Daarom worden ze in de industrie ook gebruikt. Valt er een heftruck om dan zal de betonvloer dat met een minimale schade wel overleven. Een betonvloer is wat dat betreft zeker hufter proof.

Nadeel of voordeel, betonvloeren kunnen scheuren;

Het scheuren van een betonvloer in je woning is eigenlijk inherent aan het product. Is een betonvloer nog niet gescheurd dan kan dat altijd nog komen. Meestal is dat doordat de betonvloer veel te droog word binnen. Door het plaatsen van een goede wapening en op strategische punten dilataties te plaatsen kan de kans scheurvorming gereduceerd worden. Hier staat eigenlijk dat een betonvloer altijd kan scheuren. Sommige mensen vinden de scheuren supergaaf en andere weer niet. Een scheur kun je altijd laten repareren, je zal ze wel kunnen blijven zien maar ze zijn dicht. Wat wel heel leuk kan zijn is de scheur te vullen met een gouden epoxy zoals hieronder.

Scheur reparatie met goud

Nadeel, betonvloeren kunnen makkelijk vlekken;

Een gepolierde / gevlinderde betonvloer is een natuurlijk materiaal met poriën en daardoor makkelijk te vlekken. Het polijsten of polymeren van je betonvloer zal je betonvloer resistenter maken maar er kunnen toch vlekken ontstaan. Een sealer kan hier beter tegen. Een groot probleem bij betonvloeren zijn de vet vlekken. Vet of olie dringt diep in de vloer en de moleculen zijn zo klein dat ze makkelijk in de betonvloer kunnen dringen. Patente remedie is dan ook gelijk verwijderen. Een gesealde betonvloer heeft hier minder last van en heeft pas indringing na een uurtje of 4.

Sommige mensen houden van dit natuurlijke patina bij een betonvloer, anderen natuurlijk weer niet. Wil je meer weten over het onderhouden van een gepolijste betonvloer lees dan onze blog daar over.

Dr. Schutz en HG hebben diverse vlekkenverwijderaars die je kan gebruiken wanneer je onverhoopt toch een vlek krijgt in je betonvloer.

Voordeel, optimaal gebruik van je vloerverwarming;

Wat ook een groot voordeel is van een betonvloer is dat deze de warmte van je vloerverwarming heel goed opslaat en doorgeeft. Doordat bij een betonvloer de buizen veel beter omringt zijn dan bij een cementdekvloer / chape kan de warmte veel beter door gegeven worden.

Nadeel, afbladeren sealer bij gesealde betonvloeren;

Wanneer je jouw betonvloer coat, verft of sealt kun je eigenlijk nooit meer iets anders. Net als bij kozijnen die je schildert zal je steeds moeten blijven schilderen. Een veel gehoorde uitdrukking is dan ook Coaten is Klote 😎. Dat terwijl er heel veel industrie gecoate of gesealde vloeren hebben liggen. Net als bij je kozijnen zal je steeds moeten blijven coaten of sealen. De frequentie is helemaal afhankelijk van je eigen gedrag. Bij de ene ziet de sealer en na een jaar nog super goed uit en bij de ander na 2 maanden weer niet. Als de sealer of coating goed beschadigd is dan zal hij gaan blazen en afbladderen net zoals op een kozijn. Zeker wanneer je nat dweilt zal je dit snel hebben. Het water kan dan in de betonvloer, word waterdamp en drukt de sealer of coating van de vloer af.

Nadeel of voordeel, en betonvloer is voor het leven;

Een betonvloer zal je niet verslijten. Die is voor een heel leven. Houd je jouw betonvloer in een natuurlijke staat, polijsten of polymeren dan kun je altijd je betonvloer nog geheel strippen en weer polijsten of polymeren. Houd je de betonvloer goed bij dan zal hij steeds mooier worden met de jaren. Net zoals bij een marmeren vloer. Het nadeel is dat je jouw betonvloer ook in 3 maanden zo kan verzieken dat er geen redden meer aan is.

Heb je jouw betonvloer gecoat, geverfd of gesealed dan zal je dit ook moeten blijven doen. Schuren en opnieuw coaten, sealen of verven. De frequentie is geheel naar eigen gebruik. Net als hierboven zijn er mensen die 10 jaar een gesealde vloer of een coating hebben liggen en er zijn mensen die na 2 maanden de vloer helemaal gesloopt hebben.

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments