Betonvloer afwerken

Behandel zelf je eigen betonvloer. Matte uitstraling  met een polymeer of een matte PU sealer , glanzende uitstraling d.m.v. polijsten en dweilwas. Elk van deze producten hebben hun voor en nadelen. Er is geen betonvloer afwerking die voor alles geschikt is. Lees ook onze blog voor en nadelen van een betonvloer.

Wat heb je nodig om je betonvloer af te werken;

Stap 01. Hoe word een betonvloer gemaakt?

Een echte betonvloer in huis word eerst gestort en als het beton hard genoeg is om op te lopen word de betonvloer glad gevlinderd / gepolierd. Het storten zorgt voor de vlakheid van de betonvloer , het vlinderen / polieren zorgt voor de gladheid van de vloer. Als een betonvloer goed gevlinderd / gepolierd is zal hij helemaal donker gedraaid zijn en een mooie egale glans hebben. Afhankelijk van de beton sterkte en de behandeling die je wil gaan doen moet de beton 14 dagen tot wel 10 weken drogen. Een open behandeling zoals de polymeer kan na 14 dagen al gedaan worden. Bij een PU sealer duurt het meestal vele weken !! Een gehanteerde maatstaf is 1 week per cm. 7 cm beton gestort is 7 weken drogen. Bij het polijsten is de druksterkte van belang. De beton moet een 25 n / mm² hebben om een mooie verglazing te krijgen. Dat is bij een C20-25 beton na 28 dagen. Een C28-35 heeft de druksterkte al na 14 dagen. Een C28-35 beton is veel dichter van structuur dan de C20-25 betonversie.

Voordat je gaat beginnen met het behandelen van je betonvloer in huis schuur je de stukken die niet zo glad zijn, langs de kant en rond kolommen bijvoorbeeld,  even glad met een excentrische schuurmachine en schuurpapier korrel 80 en / of 120. Een klein ribbeltje krijg je weg met korrel 120 , is het een zwaardere ribbel gebruik dan korrel 80. Als alles glad is even goed stofzuigen.  Als alles schoon is even alles goed afplakken. Zeker als je je vloer wil sealen is dit heel belangrijk. Laat de afplak tape geen dagen zitten , verwijder de tape zo snel als kan of gebruik een tape die geen lijmresten achter laat.

Vuile of oude betonvloer in huis

Is je betonvloer al vuil of heb je een oude betonvloer kun je deze best eerst schoonmaken. Maak de betonvloer machinaal schoon. Gebruik hiervoor een schrobmachine met borstel of een schrob zuig machine. Om de vloer even goed te reinigen kun je de stripper gebruiken. Dit is een chemische reiniger die een groot scala aan vervuiling op kan lossen , goed ver verwijderd en heel gebruiksvriendelijk is. Als je de schrobmachine gebruikt moet je het vervuilde water wel goed op zuigen met een water zuiger. De zuig schrobmachine doet dit zelf al. Maak de vloer even goed nat met een aangemaakt stripper – water mengsel. Houd de vloer minimaal 10 minuten goed nat zodat de chemische reiniger zijn werk kan doen. Niet laten indrogen! Schrob de vloer even goed met de machine , als alles goed schoon is het vuile water opzuigen. Spoel de vloer af met schoon water. Zuig steeds het vuile water goed op.

Glanzende-afwerking-betonvloer-schoonmaken

Stap 02. Je betonvloer mat afwerken

Matte uitvoering met polymeer; maak met een dweil of was applicator de vloer even goed nat met de impregneer. Verbruik is bij een nette gevlinderde betonvloer is een 50 gram per m². Wanneer een betonvloer niet zo goed gevlinderd is gaat je verbruik drastisch omhoog naar wel 100 gram per m². Na een uurtje is de impregneer droog en kun je verder. Maak nu de betonvloer even goed nat met de polymeer. Je zal een 50 gram per m² verbruiken bij deze eerste laag polymeer. Laat de polymeer een uurtje drogen en dweil dan de laatste laag polymeer op de betonvloer. Verbruik is nu een 30 – 40 gram per m². Nachtje laten drogen en je eigen betonvloer is klaar voor gebruik. Lees meer hoe je je eigen betonvloer moet polymeren.

Matte uitstraling met een matte sealer ; bij deze behandeling word de 2-k impregneer gebruikt. Deze word in 2 emmers geleverd. Je hebt een witte vloeibare component en een gele stroperige component. Meng de witte component even goed met een garde op een schroefmachine in de emmer voordat je gaat beginnen. Doe de witte component in een mengemmer en voeg de gele component er langzaam aan toe. De mengverhouding is 1 : 1. Als het mengsel goed is gemengd kun je wat water bijvoegen. Je mag tot 50% water bijvoegen. Bij de behandeling van een betonvloer word 25 – 35 % water gebruikt. Rol met een goede PU roller de aangemaakte 2-k impregneer op de vloer. De kantjes met een kwastje gelijk meenemen. Gebruik een PU roller die past bij je project. Gewone vloeren kun je met een 25 cm PU roller en telescoopsteel makkelijk doen. Is het een grotere vloer gebruik dan de 50 cm PU rollers op steel. Verbruik van de 2-k impregneer is tussen de 100 en 150 gram per m². Na 12 uur kun je de matte PU sealer gaan aanbrengen. Dit is ook een 2 componenten product. Je hebt een wit/gelige en een doorzichtige vloeistof. Schud met de witte fles even goed voordat je hem gebruikt. Doe de witte vloeistof in een mengemmer en voeg de doorzichtige vloeistof erbij. Verhouding is 10 delen gelig/wit , 1 deel doorzichtig. Even goed omroeren met een roerhoutje een minuutje of 10 laten staan en beginnen.  De kantjes weer met een kwastje , niet te ver vooruit ! En met een gepaste PU roller de vloer sealen. Je kan ineens  de hele 125 gram per m² plaatsen of je vloer 2 lagen geven van 75 gram en 50 gram. Na 2 dagen kun je de vloer weer gebruiken. Lees meer over het zelf sealen van je betonvloer.

Stap 02. Je betonvloer glanzend afwerken

Glanzende betonvloer ; maak met een microvezel dweil of was applicator de vloer even goed nat met de impregneer voor betonvloeren. Je impregneer zal nu het diepste indringen. De betonvloer is nu nog redelijk open van structuur. Verbruik bij een nette gevlinderde betonvloer is een 50 tot 70 gram per m². Wanneer een betonvloer niet zo goed gevlinderd is gaat je verbruik drastisch omhoog naar wel 100 of meer gram per m². Na een uurtje is de impregneer droog en kun je verder. Als je goed impregneert zal het glanzend maken van de betonvloer in huis veel makkelijker en sneller gaan !!

Polijsten ; Plaats de juiste diamant pad onder een boenmachine , bij een goed gladde betonvloer begin je bij de blauwe pad korrel 800. Is je betonvloer nog niet zo glad begin dan met de rode diamant pad korrel 400. Polijst de vloer door met iedere pad kruislings op elkaar tot er geen verbetering meer optreed. Doe dit met alle diamant stappen. De stappen staan aan de onderkant van de diamant pad. Na de laatste fase , de groene ,  moett de betonvloer al een heel mooie glans hebben.

Dweilwas plaatsen ; dweil de betonvloer in huis even goed nat met de pure dweilwas. Je verbruik zal een 50 gram per m2 zijn. Opblinken doe je met een witte pad onder een boenmachine tot verglazing optreed. Laat de betonvloer een nachtje drogen en je kan jullie nieuwe nestje gaan inrichten !

Lees meer over glanzende afwerking van betonvloeren of de pagina gepolijst beton.

Stap 03. Je betonvloer onderhouden

Matte betonvloer in huis onderhouden ; de dweilbeurt doe je met gewoon water als de vloer niet vuil ziet. Gebruik niet steeds het vervuilde water bij het dweilen ! Is je betonvloer wel vies gebruik dan een zachte reiniger , wij hebben de PU reiniger hiervoor. Deze reiniger laat de polymeer laag intact. Op een gegeven moment zal de polymeer op de veel belopen stukken eraf gelopen worden. Dweil deze stukken weer even goed in met de pure polymeer.  Dit zal je in het eerste jaar meer moeten doen dan later. Dit komt omdat de beton word verzadigd met de werkzame polymeren die in de vloeistof zitten verwerkt en de vloer steeds dichter komt te zitten.

Glanzende betonvloer in huis onderhouden ; een glanzende betonvloer kun je bijhouden met de PU reiniger voor de dagelijkse dweilbeurtjes. De dweilwas zal zeker in het begin op sommige plaatsen weer geplaatst moeten worden. Kijk eens naar de mogelijkheid om een Karcher boenmachientje te kopen. Hoe meer je de vloer ermee doet hoe mooier je vloer word.

Vragen?

Wij staan klaar om je te helpen

link
Zelf aan de slag?

Wij helpen je graag op gang met onze leerzame workshops

Gerelateerde links

payments